Veelgestelde vragen & antwoorden
De effecten op de grond- als de oppervlaktewaterstanden zijn berekend en beoordeeld aan de hand van een modelstudie. In de winter staat het water in de Vecht hoger. De grondwaterstand in Baalder is dan gemiddeld 2,7 meter beneden maaiveld. Door de herinrichting kan de grondwaterstand in de wijk in de winter 5 tot 10 cm lager worden. In de zomer wordt geen effect op de grondwaterstand verwacht. In 2016 zijn aan de rand van de wijk Baalder drie grondwaterpeilbuizen geplaatst. Daarmee meten we dagelijks de grondwaterstanden. Dit blijven we nog een aantal jaren na de inrichting van de uiterwaard doen. Hiermee kunnen we het effect van de nieuwe inrichting in de gaten houden.
De waterstanden van de Vecht zelf veranderen tijdens een gemiddelde zomer of winter niet door de herinrichting.
Na inrichting worden de percelen overgedragen en beheerd door nieuwe eigenaren. Voor een deel van de percelen is al een voorlopige koopovereenkomst gesloten met een aangrenzende landbouwer. De overige percelen worden op de markt gezet. Voor de percelen waar we natuurbeheer of natuurinclusieve landbouw willen gelden beperkingen aan bemesting en overig gebruik (o.a. maaibeheer, begrazingsbeheer, gebruik bestrijdingsmiddelen).
Tijdens de planvorming kwamen inwoners met het idee om bomen te planten. Bomen kunnen bijdragen aan biodiversiteit en landschappelijke kwaliteit in het gebied. De gemeente gaat met de omwonenden en belanghebbenden in gesprek en kijkt of er draagvlak is voor aanplant en zo ja, voor welk soort bomen.
Het wandelpad is bedoeld als uitbreiding van de al bestaande wandelpaden aan de zuidzijde van JC Kellerlaan en om de verbinding te leggen tussen het Vechtpark en Baalder zonder de JC Kellerlaan over te hoeven steken. Hoe het pad er uit komt te zien moet nog verder worden uitgewerkt. Ideeën variëren van een onverhard of half verhard struinpad tot een, ook voor minder validen, begaanbaar pad.
Het Vechtpark kent verschillende gebieden waar rust, natuur of recreatie de ruimte krijgen. In het gebied Baalder Uiterwaard ligt de nadruk op natuur en rust. Vanaf de hogere delen van de wijk is er een goed zicht op de uiterwaarden met nieuwe drassige plekken en laagtes. Een aantal percelen in de uiterwaard gaat zich ontwikkelen als natuur, met bloemen- en kruidenrijk grasland. Deze nieuwe natuur zal na enkele jaren tot ontwikkeling komen. Dat komt omdat de natuur de tijd nodig heeft om te wennen aan de nieuwe bodemsamenstelling. De kruidenrijke graslanden met drassige laagtes zullen veel insecten, dieren en vogelsoorten aantrekken. Om deze soorten niet te verstoren is een bewuste keuze gemaakt om geen wandel- en fietspaden door het gebied aan te leggen.
Langs de oever aan de kant van de wijk Baalder (een totale lengte van iets meer dan 1,5 kilometer) worden de stenen die vroeger zijn aangebracht verwijderd. De rivier krijgt daarmee weer een natuurlijker loop. De oevers kunnen weer wat uitslijten en op andere plekken aanzanden. Het weghalen van de stenen gebeurt met een graafmachine. De stenen worden apart in depot gezet en bestaan hoofdzakelijk uit metselpuin en betonpuin. De stenen worden onderzocht om te bekijken uit welk materiaal ze bestaan en of er vervuilende stoffen in zitten. Na deze keuring worden ze afgevoerd naar een erkend verwerker.
De Wet Natuurbescherming schrijft voor dat voor alle beschermde en niet beschermde soorten tijdens de werkzaamheden een zogenaamde zorgplicht geldt. Dat betekent dat de werkzaamheden geen nadelige gevolgen mogen hebben voor dieren en planten. In een gedragscode staat omschreven hoe we met dieren en planten om moeten gaan tijdens de werkzaamheden.
Er zijn uitgebreide onderzoeken uitgevoerd om te kijken welke (beschermde) planten- en diersoorten er in het gebied zijn. Hierbij bleek dat er geschikte gebieden aanwezig zijn voor de beschermde diersoorten hermelijn en wezel. Dit zijn stroken zoals slootkanten met wat hogere begroeiing (ruigte). De hermelijn en wezel zijn tijdens de onderzoeken niet gevonden, maar enkele jaren geleden zijn ze wel in het gebied gezien. Daarom is bij de provincie in het kader van de Wet Natuurbescherming een ontheffing aangevraagd. In deze ontheffing zijn extra regels opgenomen waar we ons tijdens de werkzaamheden aan moeten houden. Om te voorkomen dat dieren tijdens de uitvoering van het project een nestje gaan bouwen en jongen gaan werpen (en daarbij continu gestoord worden of zelfs gedood worden door het werkverkeer) gaan we vooruitlopend op de werkzaamheden het werkterrein kort maaien. Dat gebeurt met een maaibalk in een heel rustig tempo en onder begeleiding van een deskundig ecoloog. Mochten er dieren zitten, dan kunnen zij zich op tijd verplaatsen naar een ander gebied waar niet gewerkt wordt. Ook tijdens de uitvoering van het project wordt regelmatig gemaaid. Het korte gras is niet aantrekkelijk voor wezel/hermelijn en zijn zullen daarom snel zoeken naar een andere plek om een nest te bouwen. Dit geldt ook voor broedvogels en andere (beschermde) soorten in het gebied.
Tijdens het project zal er regelmatig een ecoloog aanwezig zijn. Hij controleert of de aannemer zijn werkzaamheden goed uitvoert volgens de regels van de ontheffing en de gedragscode van de Wet Natuurbescherming. Waarschijnlijk gaan we de eerste maaibeurt in maart 2021 doen.
Omdat er geen wandel- of fietspaden in de uiterwaarden zelf worden aangelegd, zal de recreatiedruk niet toenemen ten opzichte van wat deze nu is.
Tijdens de werkzaamheden wordt er zand weggegraven. Dit wordt met vrachtwagens naar een andere plek gereden. De aannemer maakt een plan waarin staat hoe zij dit op een veilige manier doen en welke routes ze hierbij nemen. Dit plan moet eerst worden goedgekeurd door waterschap Vechtstromen en gemeente Hardenberg. Er zullen tijdelijke verkeersborden en eventueel verkeerslichten worden geplaatst. Zodra de aannemer weet over welke wegen zij gaan rijden, zullen zij dit delen met omwonenden en andere belanghebbenden.
Door de nieuwe inrichting van Baalder Uiterwaard veranderen de waterstanden in de Vecht tijdens een gemiddelde zomer of winter niet. De nieuwe inrichting van de uiterwaard zorgt niet voor een hogere waterstand of het omhoog stuwen van water in de Vecht.
Het ontwerp-bestemmingsplan, concept-projectplan en de ontwerp-ontheffing Wet Natuurbescherming konden worden ingezien van 26 november 2020 tot en met 6 januari 2021. In deze periode konden belanghebbenden een zienswijze indienen. De definitieve plannen worden in maart 2021 vastgesteld. Ondertussen werken we aan de aanbesteding van de werkzaamheden. In maart 2021 worden de werkzaamheden aan een aannemer gegund. Daarna kunnen we medio april starten met de uitvoering. Dit loopt door tot oktober 2021. Dan is de uitvoering gereed.
Direct omwonenden en belanghebbenden worden tijdens de werkzaamheden door de aannemer op de hoogte gehouden van de laatste stand van zaken van het project. Daarnaast kunt u de voortgang van het project ook volgen via de website www.vechtparkhardenberg.nl/baalder-uiterwaard. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over de werkzaamheden, dan kunt u contact opnemen met Marion Geerink (waterschap Vechtstromen, via 088-2203333) of Martijn Spoolder (gemeente Hardenberg, via 14-0523).